תמי בר-יוסף הינה חוקרת ומרצה על יחסי אדם וכלב בישראל ובשואה. חברת ועדת ההיגוי של פורום חוקרי קשרי אדם-חיה בישראל (אוניברסיטת ת"א). לאחרונה היא סיימה בהצטיינות את עבודת התזה שלה, העוסקת בחקר עשרות סיפורים על ילדים יהודים שניצלו בשואה בזכות כלבים והקשר עמם.
בנוסף, בר-יוסף היא כלבנית חינוכית-טיפולית, אשר עובדת כעשר שנים כמורה וכרכזת מגמת הכלבנות בתיכון בעמק יזרעאל, וכן משמשת כיועצת לפרויקטים שונים הכוללים יחסי אדם וכלב.

אודות המרצה:
הרצאות ומפגשים
תמי בר-יוסף מספרת בהרצאותיה על הקשר הייחודי בין כלבים ואנשים בראי התרבות הישראלית, הפוליטיקה, ההיסטוריה והשואה:

הסיפורים והאירועים מטבח ה-7/10 סופרו רבות ומזוויות רבות. אך סיפוריהם של הכלבים באירועי ה-7/10 כמעט ולא סופרו, וזאת למרות שבאותה שבת ארורה גורל האנשים וגורל כלביהם היה זהה. מתיעוד העדויות השונות עולה כלבי המשפחות שרדו וסייעו למשפחותיהם במגוון דרכים, נרצחו וחולצו תחת אש, הפגינו תושייה, נאמנות וגבורה, חיכו למשפחותיהם שיחזרו מהשבי, איבדו בני משפחה ונאלצו להסתגל לבית, משפחה, לרצועה ולסביבות חדשות לגמרי.
בהרצאה זו נחשוף סיפורי גבורה, הישרדות, חילוץ ושיקום של כלבי המשפחות בעוטף עזה. נעמיק בסיפורים אישיים ונחפש את התובנות המחקריות ממיזם התיעוד שנעשה במהלך ולאחר האירועים. נבין כיצד הפכו הכלבים לגיבורים שקטים, לנוכחים קבועים במאבק להחזרת החטופים, לשותפים חיוניים בתהליכי ריפוי ושיקום, ולחברים מוכרים ואהובים במשפחות ובחברה הישראלים.
בנוסף ננסה לסקור את ההשפעות והמשמעויות של נוכחות הכלבים באירועי ה7/10 על מעמד הכלבים בישראל.
מיאה ובלה ליימברג משתחררות משבי החמאס
מבעד לעיניהם - סיפורי הכלבים הגיבורים באירועי ה-7/10

יחסי האדם והכלב בזמן השואה מוכרים בעיקר בשל הטראומה שנגרמה לשורדי שואה רבים מכלבי הנאצים. עם זאת, מחקרה הייחודי והמפתיע של תמי בר-יוסף מגלה עשרות סיפורים נדירים ומרגשים על ילדים יהודים שניצלו בשואה בזכות כלבים שהפכו למגינים, חברים, ומקור תמיכה פיזי, רגשי וחברתי חסר תקדים.
בהתבסס על מחקרה העמוק, תסקור בר-יוסף בהרצאתה את הקשר הייחודי שפיתחו הילדים עם הכלבים במהלך השואה, הרקע ההיסטורי והתרבותי לקשרים אלו, התנאים שאפשרו את קיומם, וכן ההשפעה העמוקה שהשאירו סיפורים אלו על משפחות הילדים ועל יחס החברה הישראלית לכלבים עד היום.
האחיות רות קרניאל וציפורה פז (לשעבר רנה-גולדמן) עם הכלב סאדי במחבוא בבלגיה בזמן המלחמה, צילום באדיבות המשפחה
כיצד ניצלו עשרות ילדים יהודים בשואה בזכות כלבים

עזית הכלבה הצנחנית, שנוצרה בשנת 1969, הייתה דמות כלבית בדיונית שלא ייצגה את פעילות יחידת הכלבנות בצה"ל ולא שיקפה את תרבות הכלבנות בישראל באותה תקופה. למרות זאת, היא הפכה לאייקון ולכלבה הצה"לית המפורסמת ביותר בישראל, .יחידת עוקץ לעומת זאת הייתה סודית ותחת צנזורה עד שנת 1988.
בהרצאה מרתקת זו נגלה כיצד עזית ויחידת עוקץ הפכו לגיבורות תרבות בישראל, נבחן את הקשרים המיוחדים ביניהן, ונלמד על השפעתן העצומה על מעמד ותפקיד הכלבים בחברה הישראלית. כמו כן, נסקור את ההתפתחות המרתקת של יחידת עוקץ לאורך השנים.
לוחם וכלב של יחידת עוקץ, צילום: דובר צה״ל
מעזית הכלבה הצנחנית ועד למיתוס יחידת עוקץ – גיבורי תרבות כלביים ישראליים בין פנטזיה למציאות

בתרבויות רבות ברחבי העולם, כלבים הפכו מסתם חיות מחמד לגיבורי תרבות מעוררי השראה. בהרצאה זו, נגלה את הסיפורים שמאחורי הכלבים האייקוניים – אלה שהותירו חותם עמוק בהיסטוריה ובחיי בני אדם רבים.
נכיר את האצ'יקו, הכלב הנאמן מיפן, שהמתין עשור לבעליו; את טוגו, שסיפורו הפך לאגדה בעקבות מסעו הלא-ייאמן להצלת עיירה באלסקה; את בארי, המזוהה עם חילוצים הרואיים בשלגי שווייץ; ואת הכלבים המדהימים שחילצו שורדים מהריסות מגדלי התאומים ב-9/11.
בזירה המקומית, נשמע על גיבורי ה-7/10 בישראל, כמו הכלבה פטל מקיבוץ בארי, שהצילה משפחה שלמה במהלך הטבח שביצעו מחבלי החמאס בקיבוץ.
ההרצאה בוחנת כיצד הכלבים האלה הפכו לסמלים של נאמנות, אומץ וחמלה, ומשקפת את הקשר המיוחד והעמוק בין כלבים לבני אדם – קשר שממשיך לעורר השראה גם כיום.
הצטרפו אלינו למסע מרגש שיפתח את הלב ויזכיר לכם למה כלבים הם הרבה יותר מ"חברו הטוב של האדם"!
akdogdriver, instagram ליאונרד ספלה והכלב טוגו, צילום
גיבורי תרבות כלביים בארץ ובעולם

מדינת ישראל היא מדינה צעירה ללא תרבות כלבנות היסטורית ומושרשת, ובכל זאת, כבר מתקופת היישוב היהודי טרום הקמת המדינה, התחילו לייבא לארץ כלבים גזעיים ולפתח תחומי עבודה שונים בסיוע כלבים. עם זאת, התפתחות תרבות הכלבנות בישראל התמודדה עם קשיים וחסמים תרבותיים שנקשרו לדת היהודית ולשואה בשלבי התפתחותה. רק לאחר עשרות שנים ניתן היום לומר כי בישראל יש מגוון תחומי פעילות כלביים, מקצועיים וספורטיביים מהמתקדמים בעולם. ולצד זאת, ישראל מאופיינת כיום בגידול נרחב של כלבים כחיות מחמד וכבני משפחה, שנלווים אליהם מגוון פרקטיקות תרבותיות והשקעה אדירה מבחינת משאבים ומוצרים.
בהרצאה זו נסקור את התפתחות תרבות הכלבנות בישראל מהיבטים שונים, בדגש על השפעת תחום הכלבנות הביטחונית-צבאית על יחסי האדם והכלב בישראל. בנוסף, נספר על דמויות מפתח מעולם הכלבנות בישראל, בראשם סיפורה של פרופ' רודולפינה מנצל, וכן של המאלפים יוסף לבוק, משה אנגלברג, שרון רונן ועוד.
הצטרפו אלינו להרצאה מרתקת שתשפוך אור על הסיפורים מאחורי הכלבים והאנשים שהובילו את תרבות הכלבנות בישראל למקומה המוביל היום.
יחידת הכלבנים במצעד 1947 צילום: דוד אלדן לע״מ
התפתחות תרבות הכלבנות בישראל

איזה נשיא אמריקאי נבחר לנשיאות אחרי שהבטיח לאמץ כלב? איזה נשיא אמריקאי אימץ כלב מיד אחרי שדבר בגידתו באשתו פורסם בכל רחבי העולם? למה מגוון מנהיגים מרחבי העולם הביאו לנשיא פוטין במתנה דווקא כלבים? ואיזה כלב "עשה בושות" בארמון האליזה?
בעשרות השנים האחרונות, מנהיגים ופוליטיקאים מרחבי העולם השתמשו בכלביהם האישיים ובתמונותיהם יחד איתם ככלי לשיווק תקשורתי ולקידום פוליטי. בהרצאה זו נסקור את הסיפורים המרתקים של מנהיגים, פוליטיקאים וכלביהם מכל רחבי העולם. נבין את התפקיד התקשורתי, הפוליטי ואף הדיפלומטי של הכלבים בפוליטיקה המקומית והבינלאומית.
הצטרפו אלינו למסע מרתק בין סיפורי כלבים ומנהיגים שלא שמעתם בעבר, ולמדו איך הכלבים משפיעים על התדמית הציבורית וההחלטות הפוליטיות של מנהיגים בכל העולם.
נשיא ארה"ב דונאלד טרמפ ושני כלבים שהם לא שלו
מה לכלבים ולפוליטיקה? - כלבים, פוליטיקאים ומה שביניהם

פרופ' רודולפינה מנצל, מדענית יהודייה וכימאית בעלת שם עולמי, שהייתה בין הנשים הראשונות במרכז אירופה שקיבלה דוקטורט בשנת 1918. היא נודעה במחקריה החלוציים בתחום פסיכולוגיה והתנהגות כלבים, והפכה למומחית באילוף כלבי משטרה וצבא באוסטריה ובגרמניה. בין תלמידיה היו קציני צבא גרמני ואוסטרי, כולל נאצים. לאחר סיפוח אוסטריה לגרמניה בשנת 1938, ברחה מנצל עם בעלה לישראל והביאה איתה את כלביה.
בישראל, מנצל הקימה את "המכון לחקר כלבים ואילופם", שם הכשירה כלבים לצרכי ביטחון, כולל גילוי מוקשים וסיוע לצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה. מנצל גילתה וטיפחה את גזע הכלב הכנעני, שזכה להכרה בינלאומית. לאחר מלחמת העצמאות, הקימה את המכון לאימון כלבי נחייה לעיוורים בקריית חיים.
למרות תרומתה העצומה לתחום הכלבנות בישראל וברחבי העולם, רבים בישראל לא שמעו על מנצל. ההרצאה תעסוק בסיפור חייה ופועלה של מנצל, ותנסה להתחקות אחר הסיבות לכך שהיא נעדרה מההיסטוריוגרפיה והתרבות הישראלית במשך שנים רבות.
צילום: הארכיון הציוני
חלוצת הכלבנות: סיפור חייה של פרופ' רודולפינה מנצל שהכשירה כלבים לנאצים, לבריטים ולמחתרות בארץ ישראל

המרחב היהודי כלל מאז ומתמיד דיאלוג עם כלל הברואים, יצירי הטבע ובכלל זה כלבים. מערכות היחסים המורכבות של יהודים עם כלבים הושפעו מהמקורות היהודיים, ממקורות תרבותיים נוכריים, וממאפייני חיי היהודים בגולה ובישראל, וכן מאירועים היסטוריים ופרטיים שאירעו ליהודים ולכלבים.
בהרצאה זו נבחן את הקשר שבין כלבים ליהודים דרך סיפורי התנ"ך, ההלכה והמסורת. נעמוד על ממצאים ארכיאולוגיים הקשורים לכלבים בישראל, נחקור את תפקיד הכלבים בשירות הציונות ולצד היהודי החדש בארץ ישראל, ונגלה כיצד כלבים מופיעים בספרות ובתרבות היהודית והישראלית. בנוסף, נבחן את מעמד הכלבים לצד האדם היהודי כיום בישראל וננסה לענות על השאלה המסקרנת: מי הוא הכלב הישראלי הלאומי?
הצטרפו להרצאה מרתקת שתחשוף את הסיפורים הלא-נודעים על יחסי יהודים וכלבים, ותציע מבט חדש ומעמיק על ההיסטוריה והתרבות שלנו.
לוגו החוג הישראלי לכלבי רועים גרמניים